Projecten

De 3 van Sminia, Burgum

Opdrachtgever

Bouwbedrijf Kooi


Uitgevoerde werkzaamheden

gevelisolatie, steenstrips, stukadoorswerk

In juni 2023 worden in Burgum rondom het nieuwe Jonkheer Hobbe Baerdt van Sminiaplein drie fraaie woongebouwen opgeleverd: De 3 van Sminia. Het project is ontwikkeld door Bouwbedrijf Kooi en Blue Banner RED naar een ontwerp van TWA architecten. Elk gebouw heeft zijn eigen karakter. Wat ze gemeen hebben is dat ze staan voor comfortabel en duurzaam wonen aan de groene entree van het winkelhart van Burgum. Ze kregen de uitstraling én de namen mee die passen bij de historie van Burgum: De Edelman, De Koopman en De Werkman. Respectievelijk herbergen ze 4, 12 en 16 appartementen, alle drie hebben ze een commerciële plint.

In opdracht van Bouwbedrijf Kooi hebben wij werkzaamheden uitgevoerd aan elk van deze drie gebouwen.

De Edelman: Bij dit gebouw hebben we gevelisolatie van STO aangebracht op de hele gevel, met uitzondering van de onderste meter (het trasraam). Het casco is opgetrokken uit kalkzandsteen. De isolatielaag met een dikte van 20 tot 30 centimeter is afgewerkt met pleisterwerk. Met name de bogen in de gevels zijn een bewerkelijke, maar voor onze ervaren vaklieden ook leuke klus. De bogen zijn in het werk gemaakt; ze worden uitgesneden uit polystyreen en vervolgens strak afgewerkt.

De aannemer heeft langs de gehele gevel een steiger met kappen en netten opgebouwd. Daardoor kunnen wij ook doorwerken bij minder gunstige weersomstandigheden.

De Koopman: Hier hebben we het trasraam grijs gestukt. Het getrapte gedeelte boven de puien van de eerste verdieping hebben we voorzien van gevelisolatie met steenstrips. In traditioneel metselwerk zou dit een stuk lastiger uitvoerbaar zijn geweest.

De Werkman: Voor de rollagen onder de dakgoot hebben we gevelisolatie in combinatie met steenstrips aangebracht. Een esthetisch verantwoord alternatief voor traditioneel metselwerk. Het trasraam en de bogen van de benedenverdieping hebben we in grijs stucwerk uitgevoerd.

Oog voor detail

Bij het gehele project was het werken met oog voor detail. Dankzij de technieken die we gebruiken, in combinatie met ons vakmanschap, konden we delen van de gevel maken die in traditioneel metselwerk vrijwel niet uitvoerbaar zijn. Het is dankbaar werk om hiermee een bijdrage te mogen leveren aan de historische uitstraling van deze nieuwe gebouwen.

Certificering

Het is belangrijk dat gevelisolatie met gepleisterde afwerking op de juiste wijze wordt aangebracht. We zijn gecertificeerd via Stichting Gevelgarantie (SKG-IKOB). Het keuringsinstituut controleert op detail of het materiaal en de werkwijze voldoen aan de strenge eisen. Vaak volgt tijdens het werk ook nog een steekproef, en aan het eind is er een eindcontrole. Als alles in orde wordt bevonden, geeft de Stichting Gevelgarantie tien jaar verzekerde garantie op de gevelisolatie.

Met dank aan Blue Banner RED voor de artist impression. Verkoop: Zantman Makelaardij en Makelaardij Hoekstra