Projecten

Herenboerderij, Zeerijp

Opdrachtgever

Van Wijnen Groningen


Uitgevoerde werkzaamheden

aanbrengen en afwerken ornamenten, stukadoorswerk “knuffelmuren”

Deze fraaie herenboerderij in het Groningse Zeerijp is door aannemer Van Wijnen aardbevingsbestendig gemaakt. Het voorhuis dateert uit circa 1880, de geschiedenis van het achterliggende deel gaat zelfs terug tot de zestiende eeuw. In die tijd woonde hier Enneke Haijens (ca. 1525-1564), een welvarende ‘landbouwersche’. Haar portret was in 2017 onderdeel van een tentoonstelling in het Groninger Museum.

Ornamenten
In het kader van de werkzaamheden zijn in het voorhuis alle plafonds vervangen door nieuwe gipsplaatplafonds. Hierop hebben wij ornamenten – lijsten en rozetten – in de oorspronkelijke stijl teruggeplaatst. Ongeveer zes jaar geleden is de boerderij gerestaureerd, toen zijn er ook nieuwe plafondlijsten geplaatst. Omdat hiervan de typenummers bekend waren, konden wij dezelfde lijsten eenvoudig opnieuw bestellen. Onze stukadoors lijmden de ornamenten in stroken van een meter op hun plaats en werkten de naden onzichtbaar aan met als resultaat een mooi afgewerkt geheel.

Knuffelmuren
Daarnaast hebben we twee ‘knuffelmuren’ gestukadoord in de woonkamer en een hal. Knuffelmuren zie je voornamelijk bij huizen waar met leemstuc is gewerkt, bijvoorbeeld in oude boerderijen. Dit zijn muren met ‘vloerverwarming’ erin. Daarop komt een stuclaag van ongeveer 4 centimeter, waarmee de verwarmingsbuizen en de plastic profielen die ze op hun plaats houden, worden bedekt. Om deze extra dikke stuclaag netjes af te werken deden we dat in vier fases, waarbij de volgende laag pas kon worden aangebracht als de vorige voldoende gedroogd was. Dit werk hebben we met twee man in circa twee weken uitgevoerd.

Erkend vakman
Om herstelwerk in het aardbevingsgebied te mogen doen, moeten wij voldoen aan de eisen van de Erkenningsregeling van het CVW. Onze medewerkers volgden hiervoor speciaal een cursus.