Projecten

Kantoor Univé Assen

Opdrachtgever

Klok Onderhoudsgroep


Uitgevoerde werkzaamheden

Gevelrenovatie

Het kantoor van Univé in Assen is gebouwd rondom een binnentuin. Aan deze kant van het gebouw is een van de gevels in het verleden gesausd met een dampdichte verf. Daar plukte Univé nu de – wat zure – vruchten van. Want in de wand van zo’n 20 x 15 meter ontstonden lelijke blazen en scheuren in het pleisterwerk. Dit is wat er met pleisterwerk gebeurt als het vocht er niet goed uit kan en de zon er vol op staat.

Overlast voorkomen

In opdracht van Onderhoudsgroep Klok hebben drie van onze vaklieden de oude sierpleister- en mortelweefsellagen weggefreesd. Dat werk gaat helaas gepaard met het nodige lawaai. Door goed met de gebruikers van het gebouw af te stemmen, hebben we de hinder voor hen zo beperkt mogelijk kunnen houden. Om het vrijkomen van fijnstof tegen te gaan, hebben we bij het frezen apparatuur met goede afzuiging gebruikt. Daarnaast werkten we vanaf steigers voorzien van kappen en netten.

Vocht

Tijdens het verwijderen van de oude stuclaag constateerden wij dat de kozijnen tijdens de bouw niet luchtdicht waren afgeplakt. Dit kan zorgen voor capillaire werking, waardoor vocht van buiten door de warmte in het gebouw naar binnen kan worden gezogen. Bij navraag bleek dat de gebruikers van het gebouw geregeld te maken hadden gehad met lekkage. Wij hebben daarom een meerwerkofferte gemaakt voor het verwijderen van de isolatie om de kozijnen, het luchtdicht tapen van de kozijnen en het opnieuw aanhelen van de isolatie.

Dubbele inzet

Na het verwijderen van de oude lagen hebben we een nieuwe mortelweefsellaag aangebracht. Om de sierpleisterlaag daar goed en strak op te krijgen, moest het pleisterwerk in één dag zijn afgerond. Daarom hebben we ons team op die dag verdubbeld. Met z’n zessen werkten onze vakmensen vanaf de steigers boven en naast elkaar. Dankzij de goede flow kreeg het pleisterwerk geen kans om te snel te drogen – wat tot een kwalitatief en esthetisch minder goed resultaat zou hebben geleid. Nu is de gevel weer als nieuw, en dat zal de komende jaren – ondanks regen, zon en wind – ook zo blijven.

Tip van de stukadoor

De schade aan deze gevel is zoals gezegd veroorzaakt door toepassing van een saus die niet geschikt was voor deze ondergrond en deze omstandigheden. Onze tip: laat je door een vakman informeren welk product je het beste kunt gebruiken. En voorkom daarmee dat je voor hoge kosten komt te staan!