Projecten

Veenhuizen, diverse panden

Opdrachtgever

Spie


Uitgevoerde werkzaamheden

Stukadoorswerk, diversen

Sinds juli 2021 staat een groot deel van het dorp Veenhuizen op de Unesco-Werelderfgoedlijst als een van de Koloniën van Weldadigheid. Het dorp telt meer dan 100 monumenten, waarvan enkele al zo’n 200 jaar oud zijn. In die periode zijn er drie grote gestichten voor weeskinderen gebouwd. Niet veel later werd een deel van deze gebouwen ook de plaats voor de ‘heropvoeding’ van bedelaars en landlopers. Het dorp kreeg landelijk grote bekendheid door het boek en de musical ‘Het Pauperparadijs’.

 

Onder bewaking

Het onderhoud van de gebouwen wordt sinds een aantal jaren gecoördineerd door stichting de Nieuwe Rentmeester. Spie (v/h Strukton Worksphere Bouw b.v.) is de verantwoordelijke aannemer voor het onderhoud van de rijksgebouwen. Met enige regelmaat voeren wij o.a. stukadoorswerkzaamheden voor hen uit. Voor dit werk hebben we een tiental mensen beschikbaar, die allemaal in het bezit zijn van een geldige VOG (verklaring omtrent gedrag). Dat is noodzakelijk, omdat een deel van het werk ook plaatsvindt in de gebouwen die nu als penitentiaire inrichting dienstdoen. De gedetineerden verblijven ook tijdens de werkzaamheden in deze gebouwen. De bewaking houdt steevast een oogje in het zeil als we hier aan het werk zijn en onze bedrijfsbussen worden gecontroleerd bij in- en uitrijden. Werken op deze locaties gebeurt vaak onder tijdsdruk, om de dagelijkse routine van de inrichting zo kort mogelijk te onderbreken.

 

Restauratie

Vrij recent hebben we de restauratie verzorgd van het hospitaalcomplex (1893), dat nu fungeert als hotel-restaurant en conferentieoord. In de topgevel boven de entree van het hoofdgebouw zie je een gevelsteen: Vertrouw op God. Veel gebouwen in Veenhuizen hebben dit soort grote gevelstenen. Bedoeld om de bewoners eraan te herinneren dat zij sober en deugdzaam moesten leven. Vanwege de gebrekkige leefomstandigheden in de kolonie werd de naam van het gebouw al snel verbasterd tot ‘Gauw bij God’…

 

Materiaalkennis

Bij de restauratie van historische panden is materiaalkennis heel belangrijk. Bij verkeerde keuzes kan het gebeuren dat materialen niet goed hechten en later van de ondergrond loslaten. Wij laten ons daarom indien nodig adviseren door diverse leveranciers.

Tip: Met de ‘podwalk’ Veenhuizen die hoort bij de tv-serie ‘Het verhaal van Nederland’ wordt je zomaar twee eeuwen terug in de tijd gezet. De wandelroute loopt langs het ziekenhuis.