Projecten

Woning Kropswolde

Opdrachtgever

Particulier


Uitgevoerde werkzaamheden

Buitengevelisolatie, mortelweefsellaag, minerale steenstrips, ornamenten

In Kropswolde, een dorp onder de rook van Hoogezand, hebben wij aan de Woldweg een authentieke woning van een nieuwe jas voorzien. Het onderhoud aan de woning had de laatste jaren op een laag pitje gestaan, maar nu is een flinke verduurzamingsslag gemaakt. Voor ons een extra mooie klus, omdat we veel eer van ons werk hadden.

 

Steenstrips met authentiek metselverband

We hebben de buitengevel voorzien van gevelisolatie en een mortelweefsellaag. Daarop hebben we minerale steenstrips aangebracht. We hadden ons uitgebreid gedocumenteerd met foto’s en tekeningen. Op basis daarvan hebben we de steenstrips in vrijwel exact hetzelfde steenverband aangebracht als het originele metselwerk. Zo konden we met moderne technieken een stukje geschiedenis behouden. In de periode dat de woning is gebouwd (ruim een eeuw geleden) was het de gewoonte om met het soort metselverband te laten zien of je al dan niet ‘in goeden doen’ was; bij dit huis was dat zeker het geval.

 

Ornamenten

De woning is boven de ramen voorzien van toogjes. Deze moesten vervangen worden. Onze collega’s van Stucbouw in Bolsward hebben hiervoor op zeer vakkundige wijze een mal gemaakt en nieuwe ornamenten gegoten. Wij hebben de rollaag aangebracht, de nieuwe togen geplaatst en de gevel afgewerkt met de steenstrips. Ondertussen is het dak ook vervangen, zodat de woning er nu weer als nieuw uitziet en tegelijkertijd recht doet aan de geschiedenis.

 

Modelwoning

Het was een mooie klus, die we in opdracht van een van onze oud-medewerkers hebben gedaan. Hij was bijzonder tevreden en trots op het resultaat. Hij toont zijn woning graag als ‘modelwoning’ aan toekomstige klanten van Afbouw Perdok en Stucbouw die soortgelijke plannen hebben.